Oogstfeesten

Lekker Utregs organiseerde vanaf 2006 bijna elk jaar een publieksevenement. Deze vonden plaats in Park Lepelenburg en op de Mariaplaats, daarna op de Neude. Proef Eetbaar Utrecht werd in het voorjaar verspreid over de stad georganiseerd. In de aanloop naar en tijdens het 'LEADER-project' (2010-2012) werden geen middelen bestemd voor publieksevenementen.

Lancering Lekker Utregs 2006

Op zondag 27 augustus 2006 werd Lekker Utregs letterlijk vanuit Park Lepelenburg het luchtruim in gelanceerd. Een agrariër, een winkelier, een kok en een consument onthulden metershoge doeken met het kersverse logo en de slogan van Lekker Utregs. Kinderen lieten een paar honderd hartvormige ballonnen los, om het idee van ‘lekker eten en drinken uit de eigen regio’ te verspreiden. De winnares van de logowedstrijd, Henriëtte van Asch van Smaak Ontwerpers, werd in het zonnetje gezet. Tegen de duizend bezoekers genoten van het mooie weer, de muziek en Utrechts bier, vruchtensap en kaasjes.

De middag werd geopend met een optreden van Nossa Bossa, die Braziliaanse muziek liet horen. Vervolgens werden twee grote doeken en twaalf banieren met het logo onthuld en trokken onze medewerkers Lekker Utregs t-shirts aan. De 800 bezoekers maakten kennis met producten uit de regio: Uteregs Blond bier van De Leckere en vruchtensappen van De Beekhoeve en KAVEL 55. De Fietskoerier bracht met de bakfiets vier soorten kaas van Landwinkel Koppers. Medewerkers van Lekker Utregs vulden een paar honderd ballonnen met helium en kinderen schreven hun naam op kaartjes voor de ballonnenwedstrijd. Vervolgens kregen twee vlotte dansdocentes van My Motion de kinderen aan het ballondansen op 99 Luftballons van Nena, waarna de ballonnen losgelaten werden. Het was een prachtig gezicht: al die rode hartvormige ballonnen in de lucht! Veel ballonnetjes werden voor de wedstrijd teruggestuurd  naar Lekker Utregs.  De feestelijke aftrap van Lekker Utregs werd afgesloten met een optreden van Jascha en Sattar, die een spannende mix van zang en gitaar met Iraakse percussie het park in bracht. Huis voor Amateurkunst ZIMIHC zorgde voor het muzikale deel van het programma onder de naam Lazy Sunday Afternoon.

Bij goed weer zouden de prijswinnaars van de logowedstrijd vanuit het park met een heteluchtballon vertrekken. Er was helaas teveel wind, dus dat ging niet door. Ook de grote spandoeken moesten omlaag omdat de marktkramen waar ze aan vast zaten bijna in de lucht geblazen werden!

Het ballontochtje ging kort daarna alsnog door. 


Oogstfeest 2006

Oogstfeest op de zonovergoten Mariaplaats, 30 september 2006

Na de Lancering van het Lekker Utregs logo maakten we zoveel mogelijk publiciteit voor het eerste Oogstfeest, met o.a. grote posters en met spandoeken op een aantal Utrechtse rotondes. 
Harmonie Orkest De Bazuin uit De Meern beet op 30 september het spits af met het op en neer varen over de Oudegracht. De boot was volgehangen met spandoeken om het winkelend publiek naar de Mariaplaats te lokken.
Om 14.00 uur gaf presentator Roel C. Verburg de aftrap van het middagprogramma op de Mariaplaats. De initiatiefnemers van Lekker Utregs legden uit waarom eten en drinken uit de regio lekker, leuk en logisch is. Vervolgens werd Koos van der Laan van De Beekhoeve op het podium geroepen. Appel-perensap van biologische boerderij De Beekhoeve in Kamerik is namelijk het eerste product met het Lekker Utregs logo.

Er was grote belangstelling bij het winkelend publiek om rond te kijken bij de productenexpositie en het marktje, met onder andere bijzondere groenten, druiven en kruidenthee uit Maarschalkerweerd, een assortiment kazen uit Bunnik, witte rozenbottelwijn uit Wijk bij Duurstede, en fruit, honing, appelmoes en kruidenazijn uit de Utrechtse wijk Hoograven. Bier werd getapt door Brouwerij De Leckere uit De Meern en sap werd geschonken door De Beekhoeve. De echte Utrechtse Vocking leverworst stond op tafeltjes klaar voor wie trek had in iets hartigs.
Vanaf 16.00 uur begon de verkoop van lekkere hapjes vanuit de keuken. Jan Wiezer van Fort Vechten, geholpen door Marja Mans van 't Groene Sticht en het team van Amoras o.l.v. Willem Dormaar was de hele middag live aan het koken. Amoras kookt regelmatig voor dak- en thuislozen in de Sleep-inn.
De Autokas van Boudewijn Rijff trok veel bekijks. Deze stond als 'blikvanger' naast de stadspomp. Het is een met leem beklede auto, waarin allerlei groenten gekweekt worden.
 
Prijsuitreikingen en programma
Lekker Utregs en Goede Waar & Co organiseerden in de afgelopen tijd wedstrijden. Op 27 augustus was er de Lekker Utregs ballonnenwedstrijd. Camille van Niekerk kreeg tijdens het Oogstfeest een prijs omdat haar ballon helemaal in Rothenstein, in de buurt van Leipzig (Oost Duitsland) terechtkwam. De prijs was een kanotochtje op de Kromme Rijn en pannenkoeken eten in Theehuis Rhijnauwen voor drie personen.
Amateurtuinders konden meedoen met de Lekker Utregs kweekwedstrijd. De fiets, met een met streekproducten gevulde boodschappenmand was hoofdprijs en werd gewonnen door Betsie Wassenaar. Zij kweekt bijzondere groenten in haar moestuin in Doorn. De tweede prijs, een kookboek met Hollandse producten, was voor Roos Fokkema voor haar balkongroenten, de derde prijs voor Otto van der Laan voor een vreemdgevormde pompoen van 15½ kilo. De jury bestond uit Marian Blom van Tuindersvereniging Abstede, Wendeline van den Nagel van cateringbedrijf De Blauwe Kameel en Luuk Schouten van Tuinderij Eyckenstein.
De organisatie Goede Waar & Co loofde prijzen uit voor de beste zelfgekweekte katoenplant, als onderdeel van hun campagne voor eerlijke en duurzame katoenteelt.

De muziek werd verzorgd door Dirom-Darom (onder andere Nederlandse en Vlaamse volksmuziek), Harmonie Orkest De Bazuin en Karavan de Spekulos (swingende zigeunerjazz). Voor de kleintjes was er een springkussen.
 
De Grande Finale: een regiomaaltijd voor 110 mensen
In een grote tent stonden mooi opgemaakte tafels in twee lange rijen opgesteld. Alle lagen van de bevolking waren goed vertegenwoordigd: dak- en thuislozen, vrouwen in de bijstand, agrariërs, volkstuinders, horeca-ondernemers, allochtone Utrechters, maatschappelijke organisaties, de pers en het hele politieke spectrum, van VVD tot SP raadsleden. Kardinaal Simonis belde persoonlijk op om te laten weten dat hij graag had willen komen, maar verhinderd was. Veel mensen hadden op het laatste moment nog willen mee-eten, maar die moesten we helaas teleurstellen.
Het driegangenmenu bestond uit Hollandse en interculturele gerechten. In de Utrechtse regio worden immers ook allerlei kruiden gekweekt waarmee lekkere buitenlandse hapjes gekookt kunnen worden. Voor de moslims was er halal lam aan het spit, dat na zonsondergang (ramadan) genuttigd kon worden.
Enkele producenten vertelden over hun product, waaronder Angelique Jacobs van Dierenweide Nieuw Rotsoord (Hoograven) die de kruiden voor de thee leverde. De maaltijd werd muzikaal opgeluisterd met Bretonse en Ierse muziek van Hipes and Friends. Het zeer geslaagde Oogstfeest werd afgesloten met een optreden van de Turkse Volksdansgroep Nazar, die menigeen meekreeg op de dansvloer.

In totaal kwamen zo’n 4.000 mensen naar het Oogstfeest.

 


Oogstfeest 2007

Nat en koud.

Wat maakt het weer een verschil! Terwijl het Oogstfeest 2006 plaatsvond op de laatste warme dag van de zomer, had zaterdag 29 september het slechtste weer van de nazomer. Helaas had dat zijn weerslag op de bezoekersaantallen: naar schatting ‘slechts’ een paar duizend mensen kwamen naar de grote tent op de Mariaplaats. Rekening houdend met deze omstandigheden, was het toch een geslaagd evenement. Al vanaf ongeveer tien uur was de regiomarkt open. Er waren producten uit het Kromme Rijngebied, groenten uit Maarschalkerweerd, hamburgers uit Soest, kaas en Lekker Utregs kerstpakketten uit Vianen, fruit uit Harmelen, t-shirts van adviesbureau Boerenverstand en marktkramen van Biologica, tuinblad/tuinvereniging Groei& Bloei en natuurvoedingswinkel Rio de Bio. Rio de Bio maakte reclame voor de Lekker Utregs tas, gevuld met regioproducten. Deze winkel had aansluitend op het Oogstfeest een promotieweek voor Utrechtse producten.

Vanaf 13.00 uur voer een boot met Lekker Utregs spandoeken en Harmonie Orkest De Bazuin heen en weer over de Oudegracht om reclame te maken. Vanaf 13.00 uur was er ook een doorlopend muziekprogramma met Zagerij Zeist (folk en klezmer), Fiddlehead (Ierse folk), El Rubito (flamencogitaar), Jean-Pierre Guiran (accordeon) en La Chromosfera (celloduo).

Het podium werd tweemaal overgenomen door televisiekok Pim Haaksman, die speciaal voor Lekker Utregs zoveel mogelijk met regionale producten werkte. Bezoekers leerden, onder zijn bijzondere leiding, om Utregse tapas te maken.

Vanuit de keuken werden ook allerlei kleine gerechtjes aan het publiek aangeboden als proeverij.

Vervolgens was het de beurt aan de jury om de winnaars van de wedstrijd voor zelfgekweekte producten bekend te maken. De jury bestond uit Ans Hobbelink, voorzitter van tuinvereniging Ons Buiten, Luuk Schouten van tuinderij Eyckenstein en Arie van ’t Klooster van tuinblad Groei & Bloei. De prijzen werden onder andere beschikbaar gesteld door Groei & Bloei (een jaarabonnement op hun tuinblad), restaurant De Pronckheer (exclusief regiodiner met wijnarrangement voor twee), eetwinkel De Blauwe Kameel en NMC Gemeente Utrecht (kinderprijzen). De meedingende groenten, kruiden, fruit en bloemen waren van goede kwaliteit, maar helaas was het aantal wedstrijddeelnemers gering, waarbij de slechte zomer en het onaantrekkelijke weer ongetwijfeld een rol hebben gespeeld.  De hoofdprijs, de Lekker Utregs fiets, ging naar Jolanda en Mariet die samen een prachtige ‘Prei-sentatie’ met recepten hadden gemaakt met zelfgekweekte prei.

Bij de informatiekraam konden mensen zich inschrijven voor de tweede Boer zoekt Burgerdag op 20 oktober: een dagje bij Utrechtse boeren werken, met na afloop een heerlijke verse regiomaaltijd en live muziek. Tevens kon men zich opgeven voor de Lekker Utregs Culinaire Waterkonijnwandeling!

De kinderen konden zich met groenten- of bloemenmotief laten schminken door Hagar Poncia, groentenbootjes maken met Inez of bloemstukjes maken bij Christel Heijkamp van Groei & Bloei.

Lekker Utregs driegangendiner

Na deze koude dag was een warme regiomaaltijd meer dan welkom. Zo’n honderd mensen kropen dicht tegen elkaar aan, aan de lange tafels en werden verwend door de kookkunsten van Jan Wiezer, Marja Mans en hun team. Naar schatting negentig procent van de ingrediënten kwam uit de regio Utrecht en er was Nederlandse vruchtenwijn, rozenbottelwijn en perencider. Er werden Sintjansuien in de maaltijd verwerkt. Dit is een zeldzame uiensoort en is één van de weinige originele Utrechtse streekproducten.

Er waren korte toespraken en interviews met onder andere burgemeester Janssen van Zeist, de Utrechtse wethouder Harrie Bosch, en met Carlina Coletti van de beroemde ijsmaker Roberto Gelato die het Utregse ijs had geleverd.


Proef Lekker Utregs 2008

Op zaterdag 11 oktober bezochten zo’n 8.000 mensen Proef Lekker Utregs op de Neude. We hadden, in tegenstelling tot vorig jaar, veel geluk met het weer. Er waren veel kramen, proeverijen, demonstraties, gezellige muziek en een grote kinderboerderij. Ook de wedstrijden strobalen gooien trokken veel bekijks. We hadden voor het eerst een paginagrote advertentie laten plaatsen, een radiocommercial laten maken en busreclame gemaakt.

Proef Lekker Utregs was het eerste evenement van de Groene Participatiemaatschappij Lekker Utregs. De dag begon met een welkom en toespraak van organisator Roland Pereboom. Vervolgens werd een heerlijke taart aangesneden door Richard Boys, de kok van restaurant De Vier Balken en Monique van der Laan, van boerderij De Beekhoeve. De taart, met het opschrift Groene Participatiemaatschappij Lekker Utregs, was gemaakt door De Veldkeuken, die onlangs was uitgeroepen tot Held van de Smaak van de Provincie Utrecht.

Hierna ging het evenement van start en werden de standhouders geheel in beslag genomen door het publiek. Het bekendste plein van Utrecht hing vol met spandoeken en vlaggen van Lekker Utregs. Kaasboerin José van Rossum en haar nicht liepen in klederdracht rond om de bezoekers vragen te stellen en om Lekker Utregs kerstpakketten te verkopen.
De kinderboerderij trok heel veel bekijks: er waren vooral jonge dieren, en zelfs een kameel en een lama...
Tientallen mensen, ook kinderen, voelden zich uitgedaagd om mee te doen met de wedstrijden strobalengooien. Peter werd onbetwist kampioen: met 6 meter stak hij als stedeling niet slecht af tegen het Nederlandse record van 7,7 meter.
Lekker Utregs medewerkers Cathelijn en Anton hadden de organisatie in handen.

Mede door het lekkere weer was het terras in trek. Mensen gingen daar met hun Utregse hapjes en drankjes bij de Lekker Utregs Feestboom zitten luisteren naar de optredens van jazzkwartet Van Beurten, zigeunerorkest Csárdás (hierin speelde projectgroeplid Louis de Jel) en swingende saxofoonmuziek van Tutti Saxi.

Voor de kinderen was het bezoeken van de kinderboerderij leuk, maar ze konden ook pannenkoeken bakken of leren om een (kunst)koe te melken - al begreep niet iedereen hoe dat moet. Of zich laten fotograferen bij de enorme tractor; de foto’s kon men later downloaden.

Maar uiteindelijk ging het vooral om een kennismaking met het verrassend brede productassortiment dat de regio Utrecht te bieden heeft. Ongeveer 15 kramen verkochten groenten, fruit, kaas, eieren, vruchtensap, speciaalbieren, kersenwijn, brood, jam, honing, rozenbottelproducten, bonbons, quiches, taarten en meel.

Lekkere hapjes werden uitgedeeld door restaurant De Vier Balken, terwijl Gonnie Bonfrère en Karen Lammerink lieten zien dat je met Utrechtse ingrediënten ook exotische hapjes kunt maken.

Naast eten en drinken en voorlichting over gezonde voeding, wezen de standhouders op andere mogelijkheden die het platteland te bieden heeft: bed & breakfast, boerencampings, agrarisch natuurbeheer, Adopteer een Koe, boerengolf en meer.

Advertentie Stadsblad.pdf  


Utrecht Oogst 2013

Op 12 oktober 2013 organiseerden Lekker Utregs, Eetbaar Utrecht en Urban Pilots het evenement Utrecht Oogst! op de Neude.

Er was veel aandacht voor stadslandbouw, maar ook de producenten uit de regio waren vertegenwoordigd. Het programma bestond uit een markt, een ruilmarkt, debatten, een historische fototentoonstelling, een wedstrijd extreme groenten, rollende keukens, een terras, kinderprogramma en muziek.

Klik hier voor een uitgebreid verslag met foto's.


Proef Eetbaar Utrecht 2014

Proef Eetbaar Utrecht: de Publieksdag van de Stadslandbouw

In 2009 kwam uit Lekker Utregs een stadslandbouwnetwerk voort onder de naam 'Eetbaar Utrecht'. In dat netwerk werkten tientallen actievelingen samen om nieuwe buurtmoestuinen en grotere stadslandbouwprojecten uit de grond te trekken. In het kader van de Dag/Week van de Stadslandbouw organiseerden Marijke Orthel, Jasmijn van Es, Petra van de Laar en Eetbaar Utrecht op 17 mei door heel Utrecht een 'zinderende zaterdag' vol stadslandbouw.

Er was ongelofelijk veel te zien en te beleven. Naast de verschillende tuinen, imkers en stadsveeboeren zijn ook diverse restaurants, winkels en ijssalons aangehaakt met speciale gerechten en proeverijen. Heel veel leuke, actieve programma’s werden gemaakt door de 60 initiatieven zelf. Een greep.

Als centrale locatie was gekozen voor het Westplein (een braakliggend bouwterrein naast de moskee). De plek zag er prachtig uit, echt een stoere festivallocatie met leuke initiatieven (zoals de stadsimker, Lekker Utregs kaas, Utrechts vlees, De Daktuin en catering), alleen lag het niet in de loop door allerlei bouwwerkzaamheden en omleidingen in dit gebied. Hierdoor viel het bezoekersaantal op deze locatie tegen. Wel is daar door een groep enthousiaste vrijwilligers een vliegende start gemaakt met de Voortuin van Lombok (Kanonstraat op de kop van Lombok bij de Kanaalstraat). Die werd volgezet met eetbaar groen.
De nieuwe tuinderij Koningshof aan de Koningsweg was zeer sfeervol en gezellig druk. Dat begon al met de kruidenproeverij van Victor ‘Plukker’ van de Keuken van Gastmaal en liep door tot de lancering van het stadstuinkookboek Proef Eetbaar Utrecht – een tuinboek met foto's van de recente ontwikkeling van stadslandbouw in Utrecht, tevens kookboek voor koken met seizoensgroenten.
Boerderij Nieuw Bureveld in De Bilt trok zo'n 400 bezoekers met de koeien die naar buiten sprongen. De appelrondo’s van bakker Niels waren ook heel populair.
De Tuinfabriek, een bijzondere dakmoestuin bovenop Hoog Catharijne, wist pas later van de publieksdag, deed meteen mee en trok in de gauwigheid toch nog een leuk aantal bezoekers.
Het Voedselbos Makeblijde trok ondanks de verre locatie (Houten) veel publiek met een leuk programma. De combinatie met de Dag van de Amateurkunst werkte goed.
De Metaalkathedraal in Leidsche Rijn kreeg laaiend enthousiaste reacties, al was het ietsje minder druk dan vorig jaar.
Tuinenpark Ons Buiten kreeg opvallend veel bezoekers zaterdag en schreef dat ook aan Proef Eetbaar Utrecht toe.
De buurtmoestuin 'Spinoza presenteert' presenteerde vooral met en voor de buurt.
De buurtmoestuin van De Halte in Leidsche Rijn was hard aan het werk.

Burgemeester Van Zanen opende zaterdag Food for Good. Hij plantte in pak een appelboom en zag dat het goed was.
En het was één Groot Mei Feest bij InDeRuimte (werfkelder Oudegracht). Kamilla's Keuze -bekend van de bakfiets bij het Centraal Station- ontving zo'n 80 hapjesmakers en 50 mensen bij het diner. Leuke informele sfeer, superveel groenten en kruiden uit Utrecht en de vertellende tuinders werden als helden ontvangen.

Het afsluitende diner op Koningshof voor alle deelnemende initiatiefnemers en bedrijven was een super-einde van een bijzondere dag. Hulde voor Marijke Orthel die het meest de kar trok.

Deelnemers: Agnes kruiden, Amelishof, B.E.E.V., Bigoli, Boerderij Nieuw Bureveld, Carla’s Conditorie, Dado, De Daktuin, De Halte, De Keuken van Gastmaal, deKleineBaron, De Moestuin, De Ontdekking, De Tuinfabriek, De Utrechtse Stadsimker, De Veldkeuken, De Volle Grond, Dit moest, Draagbare tuin, Food for Good, Foodival, Fruitbedrijf Westeneng, Fungi Town, Halte Westplein, Kamilla’s Keuze, Kinderboerderijen, Koningshof, Kookje-eetwinkel, Metaalkathedraal, Natuurwinkel, Potten & Pannen, Proeverij de Pronckheer, Rio de Bio, Roberto gelato, Spinoza presenteert, Tuinderij Eyckenstein, Tuinen die verbinden, Tuinenpark De Pioniers, Tuinenpark Ons Buiten, Vers, Voedselbos Makeblijde, Vorst, Ward en Wikke stadsveeboeren, Zinin.

Voor meer informatie kijk op http://proefeetbaarutrecht.wordpress.com.