Boer zoekt Burgerdagen

Meeliftend op de bekendheid van Boer zoekt vrouw bedachten we het concept Boer zoekt Burgerdag. Kortweg komt dit neer op: vrijwilligers werven die een dagje meehelpen op de boerderij, met na afloop een heerlijke Utregse maaltijd met live muziek. De vrijwilligers en de boeren vonden het een nuttige en leuke ervaring. Er is zeven maal een Boer zoekt Burgerdag georganiseerd: in 2007, 2008 en 2011.

7 juli 2007

Anton Nigten organiseerde de eerste Boer zoekt Burgerdag. Op 7 juli staken zo’n dertig burgers een dagje de handen uit de mouwen bij regionale boeren en tuinders. Tuinderijen Maarschalkerweerd, ’n Groene Kans, fruitbedrijven William Pouw en Oosterom, melkveebedrijf De Beekhoeve en geitenboerderij Eureka konden hulp gebruiken bij uiteenlopende klusjes. Ondertussen was kokkin Marja Mans, geholpen door een paar ‘BZB-ers’, druk met het voorbereiden van een heerlijk Utregs driegangenmenu op tuinderij Maarschalkerweerd. Moe en voldaan na een dag werken, genoten de burgers samen met enkele boeren van verse, zelfgeoogste producten. De maaltijd werd besprenkeld met Utrechts bier en sap en muzikaal opgeluisterd met keltische muziek van Hipes and friends.


20 oktober 2007

Op zaterdag 20 oktober konden Utrechtse burgers weer een dagje meedraaien op de boerderij. Lekker Utregs wil met deze activiteit de band tussen stad en platteland aanhalen. De dag begon flink koud, maar door de zon en nauwelijks wind, kon men meestal in een T-shirtje werken: heerlijk!

Een paar mensen die op 7 juli meededen werkten nu weer mee, maar de meeste deelnemers waren voor het eerst. In totaal deden 27 mensen mee en werd er gewerkt op 5 boerderijen. Tuinderijen Maarschalkerweerd en ’n Groene Kans, en veeteeltbedrijven Van Schip, De Beekhoeve en De Adrianahoeve gaven rondleidingen op hun bedrijf en konden een paar extra handen goed gebruiken. De vrijwilligers mochten bijvoorbeeld koeien naar de stal drijven, appels plukken, onkruid wieden en bieten rooien. Enkele deelnemers hebben met ‘hun’ boer afgesproken dat ze wel vaker een handje gaan helpen.

’s Avonds was er een heerlijk biologisch diner (met live-muziek) van kokkin Marja Mans, dat voor een groot deel met Utrechtse producten was gemaakt. Alle deelnemende boeren, sommige met kinderen, hebben meegegeten en bleven nog lang napraten. Als het aan de boeren en de vrijwilligers ligt: voor herhaling vatbaar!


oktober 2008: 4 BZB-dagen

verslag: Cathelijn Blankevoort en Anton Nigten

"Net als in 2007 stonden 2 Boer zoekt Burger-dagen op het programma. Nou ja, dat was het oorspronkelijke plan, waar we van af zijn geweken. Een groepje dames had namelijk een vrijgezellenuitje gepland op 11 oktober en voelde er wel voor om dit al werkend bij de boer door te brengen. Gelukkig bood het tuinbouwbedrijf ´n Groene Kans uitkomst. Naast de twee officiële Boer zoekt Burgerdagen kwam er zo spontaan een derde vrijwilligersdag. Voor kaasboerderij Janmaat was de geplande zaterdag onhandig, omdat zij dan op de markt in Woerden staan. Gelukkig waren er vrijwilligers, die op een vrijdag mee wilden werken. Dus zo werd het puzzelstukje van een 4e vrijwilligersdag gelegd.

Puzzelen is misschien wel de belangrijkste vaardigheid die je moet hebben, als je deze vrijwilligersdagen organiseert. Het moet allemaal precies in elkaar passen. Want het gaat om 15 verschillende bedrijven/data en 100 deelnemers met voorkeuren, die wel of geen vervoer hebben. Het ene bedrijf heeft behoefte aan sterke mannen, het andere juist aan vele handen. De ene vrijwilliger wil graag op een tuinbouwbedrijf, de andere op een kaasboerderij of 'iets met dieren'. En dan ook nog, wie kan er met wie meerijden, in combinatie met het aantal te plaatsen mensen op welke voorkeursbedrijven. Dit vergt het nodige denkwerk.

's Avonds bij het diner wordt rekening gehouden met vleeseters, vegetariërs en voedselallergieën en is het diner volledig bereid met ingrediënten uit de regio. Ga maar na, normaal gesproken koopt de kok misschien wel alle ingrediënten bij de natuurvoedingswinkel of bij de groothandel. Nu alles uit de regio moet komen vraagt dit om de nodige improvisatie, maar op hetzelfde moment leer je gelijk wat je buren zoal te bieden hebben. En dan zijn er natuurlijk de verschillende werkzaamheden. In oktober loopt het seizoen op een einde, maar juist dan is er van alles te doen: snoeien, wieden, oogsten, de koeien op stal zetten, schapen vangen, jam en chutney’s maken, kazen keren en schoonmaken, de graskuil openmaken, het kippenhok schoonmaken, schoon stro aan de kalfjes geven, ridderzuring steken… eigenlijk te veel om op te noemen. Iedereen deed wel iets van zijn gading. Ook voor de kinderen is door de boer gezorgd voor voldoende afwisselend werk in combinatie met spel, zodat de dag ook voor hen tal van verrassingen bood en ze er vol tegenaan gingen. Gelukkig hebben we op alle dagen goed weer gehad. Een klein regenbuitje bij de start op 4 oktober en daarna het prachtigste herfstweer wat je je maar wensen kunt.

Aan het einde van de dag hebben we genoten van een heerlijke Lekker Utregs maaltijd. De eerste keer bij Pieter op Maarschalkerweerd in de knusse restaurant-winkel, en de tweede keer bij Martine in de prachtige omgebouwde hooischuur van Zorgboerderij Nieuw Bureveld. De koks Theo van Maarschalkerweerd, en Wendeline van De Blauwe Kameel en hun assistenten hadden een heerlijke maaltijd verzorgd. Waarbij we muzikaal begeleid werden door de band Swinc. & Mariange, die ondanks de vermoeidheid van het vorige nachtelijke optreden voor een perfecte muzikale ambiance zorgden. Al deze puzzelstukjes hebben we in elkaar gepast tot 4 geslaagde Boer zoekt Burgerdagen. En dat is vooral te danken aan het feit dat alle deelnemers bereid zijn om mee te denken en zelf verantwoordelijkheid te nemen. Dank dus, aan allen - vrijwilligers, boeren, tuinders, landgoederen, koks, muzikanten - die deze dagen wederom tot een geweldig succes hebben gemaakt. En ook dank aan de gemeente Utrecht die deze dagen financieel mogelijk maakten."

Deelnemende boeren en tuinders: De Beekhoeve, ‘n Groene Kans, Tuinderij Eyckenstein, Boerderij Hazenveld, Biologische Veehouderij Van Schip, Maarschalkerweerd, Kaasboerderij Janmaat, Kaasboerderij Cromwijk, Kaasboerderij Het Klaphek, Van Eyk/Demmerik, Landgoed Vollenhoven en de Adrianahoeve.


6 augustus 2011

Aankondiging door tuinder Luuk Schouten (Eyckenstein)

"Op zaterdag 6 augustus organiseert Lekker Utregs samen met een aantal biologische tuinders uit de regio Utrecht een Boer zoekt Burgerdag. Op deze dag kunnen Utrechtse burgers een dagje meehelpen op een biologische tuinderij. Deze biologische bedrijven telen een grote diversiteit aan groenten en kruiden. Ze werken zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen en hebben het EKO keurmerk. Er is tijdens het seizoen veel werk te doen: wieden, schoffelen, planten, oogsten.

De tuinders zoeken mensen die een dagje lekker buiten willen werken. Groene vingers zijn niet vereist, maar vieze handen krijgt u wel van het meewerken! Het is voor u een unieke mogelijkheid om te zien waar en hoe biologische groenten geteeld worden.

Op deze tuinderijen kunt u op zaterdag 6 augustus een dagje meewerken: Tuinderij 'n Groene Kans (Groenekan), De Moestuin Maarschalkerweerd (Utrecht), Landgoed Kraaybeekerhof (Driebergen), Tuinderij Eyckenstein (Maartensdijk) en Agnes Kruiden (Maartensdijk)."